Ultimul număr apărut

Morisena nr. 1 (21)/2021

Morisena este indexată în:

http://www.sindexs.org/JournalList.aspx

Directory of Research Journals Indexing

Eurasian Scientific Journal Index

 

Morisena este înscrisă în:

Fluxuri Distribuţie

MOLDOVAN, Gheorghe

Puncte de vedere: Ce este adevărul istoric și unde este el ascuns?

 
Aproape că nu putem iniția o discuție despre un eveniment istoric fără a declanșa o ceartă garnisită cu jigniri în care protagoniștii se acuză reciproc că nu sunt patrioți, că sunt vânduți unor interese străine etc. Este unul din cele mai elocvente exemple prin care se demonstrează că mai avem mult până vom înțelege democrația, așa cum ne-a explicat-o Ion Rațiu în 1990: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca tu să ai dreptul de a avea o altă părere decât a mea!”.
Nu sunt istoric, dar mi-a plăcut istoria și de 20 de ani am făcut cercetări într-un domeniu „de nișă” al istoriei noastre. Un domeniu de care se interesează foarte puțini oameni, cel al istoriei învățământului special de pe teritoriile românești. Am și publicat 7 (șapte) cărți, despre acest subiect. La prima vedere, s-ar părea că domeniul cercetat de mine ar fi unul neutru, lipsit de probleme conflictuale. Și totuși, am constatat că nu este așa. Multe din informațiile incluse în text, informații demonstrate cert de sursele cercetate, au fost considerate de unii incomode, ca să nu spun jignitoare. De ce se întâmplă acest lucru?

Învățământul orbilor în Banat la jumătatea secolului al XIX-lea

 
Abstract: The article presents archive documents proving that the education of blind children started on the territory of Caransebeș Border Regiment in 1846. Between 1846 and 1848, the Court of Vienna sent the necessary instructions and 6 (six) copies of a work by Johann Wilhelm Klein: Guide for the education of blind children in their families and elementary schools (Anleitung blinde Kinder in ihren familien und in den gewöhgnlichen Volksschulen zu bilden), published in Vienna in 1844.
The documents show that the education of blind children started at Bozovici School in 1846 and the school in Orșova Veche in 1848. These are the oldest schools for the blind in Romania.

Cărți/Books

carte

Recomandă Morisena

Share

Copertele I

Vizite din 2 martie 2020