Ultimul număr apărut

Morisena nr. 1 (21)/2021

Morisena este indexată în:

http://www.sindexs.org/JournalList.aspx

Directory of Research Journals Indexing

Eurasian Scientific Journal Index

 

Morisena este înscrisă în:

Fluxuri Distribuţie

MOZORU, Cristian-Paul

Recenzie: Constantin C. Falcă şi Petru P. Ciurea sau Despre cărţile necesare

 
Deşi seria volumelor Cărăşeni de neuitat a fost începută de Constantin C. Falcă în colaborare cu Petru P. Ciurea, pentru acesta din urmă „timpul nu a mai avut răbdare”, seria continuând să fie scrisă doar de Constantin C. Falcă. Cu toate acestea, drept omagiu celui care a fost Petru P. Ciurea, acolo unde este textul o va cere, va fi folosit pluralul.
Se scrie enorm. Trăim în epoca hîrtiei scrise. (...) Şi se scrie tot mai grăbit. Cărţile sînt nişte propoziţii abia începute. Unele se opresc la adjectiv, altele la pronume. Foarte puţine ajung să descopere rădăcina unui verb.” (1)

Recenzie: Vărădia tradiţională. Obiceiuri şi tradiţii

 
Membrii tineri ai comunităţii rurale au beneficiat în procesul de formare şi educare de o formă de învăţământ de tip tradiţional bazat pe transmitere orală a mesajului, fără nici o deosebire de avere sau statut social, în timp ce învăţământul de tip instituţional a constituit pentru multă vreme un privilegiu al celor puţini. Cultura populară anonimă a Banatului s-a transmis din generaţie în generaţie, prin intermediul mentorilor spirituali ai comunităţii (nu doar preoţi, învăţători), uneori fără apel direct la structurile instituţionale, pregătirea pentru viaţă începând din cercul familial. Cultura bănăţeană are etosul ei propriu, generat de cadrul geografic şi istoric al evoluţiei sale. Curente aparţinând unor arii şi tradiţii culturale distincte s-au întrepătruns aici, simultan şi succesiv.

Cărți/Books

carte

Recomandă Morisena

Share

Copertele I

Vizite din 2 martie 2020